Laatste update: vrijdag 23 oktober 2020
We waren een kerk tot corona kwam, we zijn een kerk gebleven, en we zullen een kerk blijven. Maar een kerk beperkt zich niet tot de muren van een gebouw! We spreken liever van gemeente-zijn, met elkaar en voor elkaar, voor iedereen, ook voor jou, 7 dagen per week. Nieuwe omstandigheden vragen om een nieuwe vorm van gemeente-zijn en daar wordt momenteel hard aan gewerkt.
Vanaf 5 juli zijn we gestart met mini-kerken op diverse locaties in Bergen op Zoom. In kleine groepen komt men bij elkaar om naar een centrale videodienst te kijken en het er met elkaar over te hebben. Ook jij bent van harte welkom! Praktische informatie vind je onder Menu - Samenkomsten of ook hier.
We willen een veilige kerk zijn voor iedereen en daarom hebben we een protocol opgesteld om de veiligheid van een ieder maximaal te waarborgen. Zie de informatie hieronder.
Voor alle activiteiten geldt dat hierbij de richtlijnen van het RIVM inzake hygiëne, afstand, kwetsbare personen) e.d. in acht worden genomen. Deze zijn te vinden via de website Rijksoverheid.
Tijdsplan:
Vanaf 1 juni 2020: | max. 30 personen | Nog geen samenkomsten, wel themagroepen |
Vanaf 1 juli 2020: | max.100 personen | De Schuilplaats houdt het bij mini-kerken; maximum aantal per adres o.b.v. beschikbare ruimte. |
Vanaf 1 september 2020: | > 100 personen toegestaan | De Schuilplaats houdt videodiensten via mini-kerken. Maximaal 6 gasten per adres. |
Vanaf 4 oktober 2020: | max. 30 personen | Er worden op zondag videodiensten bekeken in een centrale mini-kerk in de Blokstallen en de-centrale mini-kerken in de regio. De-centrale mini-kerken op diverse locaties met maximaal 3 gasten per adres. |
Nader te bepalen datum: | - | overgaan op live-stream diensten. |
HOOFDREGELS:
1. Koorts, verkouden of luchtwegproblemen? Blijf thuis
2. Hoest en nies in de ellebogen
3. Geef geen handen, knuffel elkaar niet
4. Houdt 1,5 meter afstand
Voor alle mini-kerken en themagroepen geldt dat inschrijving (voornaam en achternaam) verplicht is. Bij mini-kerken gebeurt dit middels Google Docs en bij themagroepen dienen de themagroepleiders een aanwezigheidslijst bij te houden welke gedurende 2 weken moet worden bewaard.
1. Zondagse centrale dienst in de Blokstallen
1.1 Gebruiksplan
1.2. Viering van Maaltijd van de Heer (1e zondag van de maand)
1.3. Muziek en geluid
1.4. Collectes
Er wordt tot nader bericht niet gecollecteerd met contant geld. Giften kunnen via internetbankieren worden overgemaakt of via een betaalopdracht via www.schuilplaats.com.
1.5. Koffiedrinken en ontmoeting na afloop
Er wordt tot nader bericht geen koffie of thee geschonken.
1.6. Kinderdiensten en crèche
2. Pastoraat en (zieken)bezoek
A. Vervang fysiek bezoekwerk door telefoon, brief, email of andere digitale communicatie. Zeker waar dit kwetsbare personen betreft.
B. Als fysiek bezoek toch noodzakelijk is: houdt de hoofdrichtlijnen ten allen tijden in de gaten (denk o.a. aan het maximum van 3 personen per dag)
C. Ziekenbezoek: alleen indien strikt noodzakelijk
D. CIO protocol geestelijke verzorging:
3. Tieners en Jongeren: 12+ en 15+
Hiervoor gelden de richtlijnen van het middelbaar onderwijs.
4. Diaconaal werk (praktische hulp)
Activiteiten voor oudere kerkleden en of eenzame personen: ter plaatse moet worden bekeken wat hier wel en niet mogelijk is. Met inachtneming van RIVM-richtlijnen.
5. Vergaderingen
Vergaderingen kunnen live worden gehouden voor zover dit leidt tot niet meer dan 3 gasten op 1 adres en voor zover diezelfde dag geen andere gasten op dit adres zijn geweest. In andere gevallen wordt de vergadering digitaal gehouden.
6. Kleine groepen (themagroepen, gebedsgroepen, 12+, 15+, enzovoort)
7. Contactberoepen
Op grond van de Richtlijnen van het CIO en artikel 2.2 lid 2c van de noodverordening die vanaf 1 juni 2020 geldt zijn er binnen de gemeenschap een aantal contactberoepen. Het gaat om:
Zij zijn binnen de gemeenschap geautoriseerd tot het verrichten van de volgende liturgische handelingen:
Hierbij kan de gemeente zich beroepen op een artikel 2.2 lid 2c van de noodverordening die vanaf 1 juni 2020 van kracht is. Dit betekent dat tijdens het verrichten van deze - en uitsluitende bij deze! - liturgische handelingen de anderhalve meter niet in acht behoeft te worden genomen.
Overigens kan niemand hiertoe gedwongen worden. Mochten voorganger of gemeentelid de anderhalve meter tijdens de liturgische handeling willen handhaven, dan dient dit te worden gerespecteerd.